DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


Dietetyk z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med wylicza szereg pozytywnych cech nasion chia:

- są źródłem kwasów omega 3 (mają ich około 10 razy więcej niż ryby);

- mają około 5 razy więcej białka od mleka;

- są bardzo dobrym źródłem magnezu (335mg/100g), mają go więcej niż migdały (269mg/100g) czy orzechy (<180mg/100g);

- zawierają wapń (631 mg). Ilość wapnia porównywalna jest do zawartości w serach żółtych (310-1380mg/100g w parmezanie) oraz sardynkach w oleju lub pomidorach (ok. 420mg/100g).

- mają więcej potasu (407mg/100g) od pomidorów (282mg/100g);

- charakteryzują się także wysoką zawartością błonnika (37,7 g/100g). Z większości popularnych produktów spożywczych przewyższają więcej błonnika mają tylko otręby pszenne (42g/100g).

Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) są przede wszystkim bogactwem kwasów omega 3 oraz składników mineralnych, podkreśla dietetyk z Poradni Nutri-Med we Wrocławiu. Są one szczególnie ważnym składnikiem diety dla osób:

  • z nietolerancją lub alergią na mleko i jego przetwory (wysoka wartość wapnia)
  • mających nadciśnienie tętnicze krwi (potas i magnez oraz kwasy omega 3)
  • z nadwagą i otyłością (wysoka zawartość błonnika pokarmowego)
  • które chcą poprawić swoje zdrowie i odporność (kwasy omega 3)

Ile trzeba jeść nasion chia?

Wystarczy dziennie dorzucać 1-2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej do kanapek, zup lub sałatek, żeby dostarczyć swojego organizmowi dużą dawkę zdrowia! Nasiona chia można zamiennie stosować z siemieniem lnianym, który ma bardzo porównywalne właściwości. Trzeba tylko pamiętać, że siemię lniane należy spożywać w formie zmielonej, najlepiej na świeżo, ponieważ tłuszcze zawarte w nasionach szybko ulegają utlenianiu, tłumaczy dietetyczka z Wrocławia .

Jakie wartości odżywcze mają dokładnie nasiona?

Sugerowane 2 łyżki nasion chia ważą 16g i dostarczają: 71 kcal, 3,4g białka, 5g tłuszczu, 0,6g węglowodanów, 5,4 g błonnika.

W jaki sposób można wpleść nasiona chia do diety?

Przykładowo można przyrządzić z ich udziałem zdrowe dietetyczne desery, które świetnie wkomponują się na II śniadanie lub podwieczorek, podpowiada dietetyczka z wrocławskiej poradni Nutri-Med.

 

PRZEPISY na pyszne dania Z NASIONAMI CHIA:

Bananowo cynamonowy pudding chia

Składniki na 1 porcje: 1 banan, czubata łyżka nasion chia 10g, 15g czekolady,  150 ml mleka krowiego 1,5% tł./roślinnego, 50 ml wody, ½ łyżeczki cynamonu, garść borówek/malin/jagód.

Przygotowanie: Banana blendujemy z mlekiem, wodą i cynamonem na gładki koktajl. W miseczce/wysokiej szklance/słoiczku zalewamy nasiona chia, dokładnie mieszamy całość rozprowadzając drobinki po całym naczyniu z bananową mieszanką. Tak przygotowane składniki wsadzamy na noc do lodówki, rano wyjmujemy gotowy pudding i nakładamy na wierzch garść ulubionych owoców sezonowych i starta czekoladę.

Trufle daktylowo- migdałowe z chia (9 sztuk): 170g namoczonych daktyli bez pestek, 110g migdałów, 10g kakao, kilka kropel aromatu waniliowego. Zblendować migdały i kakao, a następnie dodać odcedzone z wody daktyle i aromat. Dokładnie zblednować, mieszać aż do uzyskania konsystencji gliny. Formować kule i obtoczyć w nasionach chia. Schłodzić w lodówce. 

„Batoniki zbożowe na II śniadanie”

Składniki (15 sztuk): 200 g płatków owsianych górskich, 100 g otrębów żytnic, 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 6 suszonych daktyli, 50 g orzechów laskowych, 50 g wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu.

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki prażymy chwilę na suchej patelni, następnie dodajemy masło i smażymy do czasu, aż się z nimi dokładnie połączy. W osobnym garnku topimy miód i dolewamy go do musli, starannie mieszając. Gotową mieszankę przekładamy na dno keksówki wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia i czekamy aż wystygnie. Po chwili kroimy na porcje i wstawiamy do lodówki na około 30 minut do całkowitego zastygnięcia.

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy do skorzystania z porady dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med. we Wrocławiu.

 

 

 

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

14350

Pacjentów

11

Lat na rynku

4445

Programów żywieniowych

140

Warsztatów i wykładów

984

Wykonanych testów

55

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Aleksandra Miłkowska
dietetyk
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Katarzyna Bracka (Łacina)
Doradca żywieniowy
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider