Jesteś całe życie na diecie? Próbowałaś/eś już wszystkich diet,
a waga wciąż rośnie?

Potrzebujesz wsparcia osób, które borykają się z tymi samymi problemami?

Centrum Dietetyczne Nutri-Med wychodzi naprzeciw Twoim potrzebom i oferuje cykl spotkań
mających na celu edukację żywieniową, zwiększenie motywacji i pracę w grupie osób,
które chcą razem nauczyć się zdrowych nawyków żywieniowych, a przede wszystkim schudnąć
i utrzymać uzyskana wagę.


Szczegółowe informacje:


8 spotkań cotygodniowych ok. 1,5 godzinnych w siedzibie Centrum przy ul. Oławskiej 27-29, 3 piętro.



Każde spotkanie jest podzielone na 3 sesje. 

 

PIERWSZA CZĘŚĆ obejmuje pomiary na analizatorze składu ciała wraz z omówieniem wyników, ocenę wyznaczonych zadań i dotychczasowych efektów. Każda osoba otrzyma 14 dniowy plan diety dostosowany do własnych preferencji i stylu życia ułożony przez dietetyków Centrum Dietetycznego Nutri-Med na podstawie wywiadu żywieniowego i zdrowotnego uczestnika. Co tydzień przeprowadzana jest konsultacja kontrolna. Jest to też czas na wspólną dyskusję, omówienie tygodnia i rozwiązywanie zaistniałych problemów.

 

DRUGA CZĘŚĆ obejmuje wykłady i warsztaty zarówno z dietetyki i zdrowego odżywiania jak i psychodietetyki. Jest to aktywny czas dla każdego uczestnika. Poruszane tematy dotyczą najważniejszych zagadnień zdrowego odżywiania, nowinek żywieniowych, a także faktów i mitów w odżywianiu. Ponadto przedstawione zostaną sposoby radzenia sobie w kryzysowych sytuacjach, motywacji i zwiększeniawłasnej skuteczności w procesie odchudzania. Każda osoba otrzyma solidną porcję wiedzy oraz materiały.

 

TRZECIA CZĘŚĆ jest podsumowaniem spotkania i wyznaczeniem tygodniowego zadania. Co tydzień poruszany jest inny temat z uwzględnieniem na ostatnim wykładzie odżywienia podczas nadchodzących Świąt.

 

Podczas trwania Programu Żywieniowego Grupowego każdy uczestnik otrzyma:

• indywidualny 14 dniowy jadłospis z przepisami i propozycją przegryzek;
• zalecenia żywieniowe, a także wszelkie pomoce i materiały dydaktyczne pomocne podczas procesu zmiany nawyków i odchudzania; 
• cotygodniowe pomiary składu ciała;
• wsparcie i motywację zarówno dietetyka jak i osób współtowarzyszących.

Na zakończenie Programu Żywieniowego Grupowego przewidziany jest mały poczęstunek i upominki
oraz nagroda dla osoby z najlepszymi efektami.

Koszt Programu Żywieniowego Grupowego: 690 zł
(14 dniowy plan żywieniowy oraz 8 spotkań motywująco-edukacyjnych)

15% rabat dla znajomych. Przyjdź z przyjacielem. Razem łatwiej!


Wpłat należy dokonać na numer konta: 76 1140 2017 0000 4602 1260 1326
W tytule proszę wpisać imię i nazwisko oraz numer kontaktowy.

Potwierdzenie wpłaty i tym samym zgłoszenie uczestnictwa proszę przesłać na adres

W razie pytań prosimy o kontakt mailowy  lub telefoniczny 71 79 78 770 

 

Osoby, które wpiszą się na kurs do 15.01.2017 r. otrzymują 2 zabiegi kształtujące sylwetkę w Nutri-Med Estetica gratis.

 



HARMONOGRAM i PROGRAM 8 SPOTKAŃ:

 

  1. Spotkanie zapoznawcze.
    Przedstawienie założeń i planu spotkań, konsultacje z pomiarami składu ciała. 
    Wykład:
    Racjonalne odżywianie, na co zwrócić uwagę przy układaniu planu żywieniowego.
    Warsztat:
    Analiza najczęściej popełnianych błędów podczas odchudzania.

  2. Konsultacje z pomiarem składu ciała, analiza osiągnięć,
    przekazanie i omówienie 14 dniowego jadłospisu dla uczestników. 
    Wykład i warsztat: 
    Fakty i mity w odżywianiu. 

  3. Konsultacje z pomiarem składu ciała, analiza osiągnięć i problemów
    zaistniałych podczas stosowania planu żywieniowego.
    Dyskusja i pomoc w ich rozwiązywaniu. 
    Wykład i warsztat: 
    Jak zwiększyć swoją motywację w czasie odchudzania. Zadania motywacyjne dla uczestników.

  4. Konsultacje z pomiarem składu ciała, analiza wyników, osiągnięć i omówienie problemów.
    Rozpoczęcie prowadzenia dzienniczka żywieniowego z uwzględnieniem odpowiedniego
    przygotowania listy zakupów. Zadania motywacyjne dla uczestników. 
    Wykład i warsztat: 
    Czytanie etykiet. Zdrowe zakupy żywieniowe.
    Ocena wybranych opakowań najbardziej popularnych produktów.


  5. Konsultacje z pomiarem składu ciała, analiza wyników, osiągnięć i omówienie problemów.
    Analiza dzienniczków żywieniowych. Wyznaczenie zadań motywujących na kolejny tydzień.
    Rozwiązywanie sytuacji kryzysowych. 
    Wykład i warsztat: 
    Jak szybko i zdrowo przygotować Lunchbox do pracy.

  6. Pomiary wagi, analiza wyników, osiągnięć, problemów, analiza dzienniczków żywieniowych,
    omówienie zadań motywujących określonych na tydzień. Dyskusja. 
    Wykład i warsztat:
    Jedzenie na pocieszenie czyli wpływ emocji na nawyki żywieniowe.

  7. Pomiary wagi, analiza wyników, osiągnięć, problemów, analiza dzienniczków żywieniowych,
    omówienie zadań motywujących określonych na tydzień. Dyskusja. 
    Wykład i warsztat: 
    Jak radzić sobie w sytuacjach niestandardowych, np. wyjazdy, wakacje, kolacje służbowe,
    obiad u teściowej, imieniny koleżanki z pracy, brak czasu na zakupy i gotowanie itp.

  8. Pomiary wagi, analiza wyników, osiągnięć, problemów, analiza dzienniczków żywieniowych,
    omówienie zadań motywujących określonych na tydzień. Dyskusja. 
    Wykład i warsztat: 
    Jak utrzymać uzyskaną wagę po procesie odchudzania. Dieta stabilizująca.

Podsumowanie. Wnioski. Strategia na przyszłość.
Rozdanie nagród i świąteczny poczęstunek dla uczestników Programu.

 

 

Dla uczestników proponujemy także rabaty w Nutri-Med Estetica
na zabiegi kształtujące sylwetkę.

 

Z ogromną satysfakcją chcemy poinformować o przyznaniu Certyfikatu „Firmy godnej Zaufania” dla Centrum Dietetycznego Nutri-Med oraz Nutri-Med Estetica.

Certyfikat przyznawany jest przedsiębiorstwom za nieposzlakowaną opinię, etykę w prowadzeniu działalności biznesowej oraz rzetelne i uczciwe podejście do klientów, dostawców czy innych kontrahentów.

Proces certyfikacji polega na analizie opinii o badanej firmie, w sieci internetowej za pomocą specjalnego wskaźnika, opartego na zastosowaniu tzw. „fraz wrażliwych”. Badania przeprowadzone przez jednostkę certyfikującą CBOK, potwierdziły nieposzlakowany wizerunek Centrum Dietetycznego Nutri-Med oraz Nutri-Med Estetica. Firmy nie posiadają na swoim koncie żadnych negatywnych opinii opublikowanych w sieci.

Certyfikat „Firma Godna Zaufania” jest bardzo popularnym oraz szanowanym wyróżnieniem, zwłaszcza w środowiskach biznesowych i eksperckich. Obecnie, jest jednym z najpopularniejszych certyfikatów wiarygodności biznesowej, wydawanych przedsiębiorstwom w Polsce.

Wielkimi krokami zbliża się okres, w którym Twój organizm musi przestawić się z zimy na lato. Zazwyczaj jego efektem jest tzw. zmęczenie wiosenne, któremu towarzyszy apatia, zmiany nastrojów, przemęczenie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci i inne. Przyczyn tego zjawiska można szukać w diecie. Zimą codzienne menu jest często mało urozmaicone i pozbawione odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Mroźna aura i długie wieczory nie sprzyjają także aktywności fizycznej.

Czytaj więcej...

Dietetyczna Wielkanoc

Przed nami kolejne święta. Czas spędzony w gronie najbliższych i odpoczynku. Dla wielu również czas kolejnego wyzwania, żeby utrzymać swoją masę ciała i nie przytyć

Jak odchudzić zatem wielkanocne potrawy?

Daniom w większości towarzyszy majonez.

1 łyżeczka (10g) majonezu zawiera 107kcal i prawie 12g tłuszczu
1 łyżeczka majonezu light zawiera około 50 kcal i 5g tłuszczu

Rocznie przeciętny Polak zjada około 1,5kg majonezu;

- kaloryczność majonezu możesz obniżyć poprzez: stosowanie mieszanki majonezu z jogurtem w stosunku 1:1 lub serek homogenizowany z jajkiem i musztardą (przepis poniżej) jako dodatek do świątecznych jajek lub sałatki jarzynowej,

- zamiast majonezu użyj: farszu rybnego lub warzywnego - do jajek; sosu na bazie oliwy z oliwek lub jogurtu z ziołami - do sałatek,

Co jeszcze zamienić aby zjeść mniej kalorii?

- Zamiast sałatek na bazie ryżu lub makaronu przygotuj sałatki z świeżych wiosennych warzyw z oliwą i octem balsamicznym,

- Wybieraj chude wędliny. Zastąp tłustą wieprzową szynkę, baleron lub boczek - chudą polędwicą, pieczonym schabem lub polędwicę drobiową,

- Nie gotuj żurku na wywarze z białej kiełbaski. Ugotuj osobno żur i kiełbaskę – pozbędziesz się części tłuszczu znajdującego się w białej kiełbasie,

- W zamian za tłuste, smażone lub panierowane mięsa warto przygotuj mniej kalorycznego, ale równie pysznego pieczonego indyka lub pieczeń z innych chudszych mięs,

- Zamiast babki, mazurka lub makowca przygotuj mniej kaloryczny biszkopt z galaretką, owoce z jogurtem i orzechami, mus owocowy lub sernik,

- Po świątecznym posiłku wybierz się z rodziną na spacer lub rower, by spalić kalorie i odejść od stołu.

Dietetyczny majonez:

Składniki:
1 jajko, płaska łyżka musztardy,
3 łyżki serka homogenizowanego,
1 łyżeczka octu,
Przyprawy do smaku - sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Jajko ugotować, wymieszać z pozostałymi składnikami i zmiksować.

100g dietetycznego majonezu ma tylko 90 kcal.

Przykładowe przepisy świąteczne

Schab pieczony ze śliwkami i morelami: 
1 kg schabu bez kości, 50g suszonych śliwek bez pestek, 50g moreli suszonych, ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz, 100ml czerwonego wina, 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: śliwki zalać winem, odstawić na godzinę. Schab natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem, odstawić na godzinę. Ostrym nożem nakłuwać mięso, w powstałe otwory powkładać odsączone z wina śliwki i morele. Na oliwie zrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać 2-3 łyżkami wody. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C, pod przykryciem. Co jakiś czas podlewać sosem powstającym podczas pieczenia. Mięso podać na ciepło lub zimno pokrojone w plasterki. Udekorować liśćmi sałaty i żurawiną. 


Chlebek wielkanocny: 
1 szklanka otrębów, 2 szklanki mąki z pełnego przemiału, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody, drożdże 1/2 dużej paczki lub mała kostka, sól- płaska łyżeczka, majeranek 1/2 paczki, czosnek 1 duży lub 2 małe ząbki, szczypta cukru. 

Suche składniki wymieszać, majeranek rozetrzeć w rękach, dodać zmiażdżony czosnek, sól. Mleko z wodą ogrzać (nie zagotować) dodać cukier i drożdże po 5 minutach jak zaczną zwiększać swoją objętość dodać do suchych produktów. Wymieszać. Zostawić w misce na ok. 15 minut i jak wyrosną dodać olej. Wlać do keksówki wytłuszczonej i wysypanej mąką – na ok. 1/2 wysokości. Można posmarować chlebek jajem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min. 

Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika: 
25 dag białego sera, 15-20 dag jogurtu naturalnego, garść kiełków rzodkiewki, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. 
Mieszamy biały ser z jogurtem. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wiosenny bulion z młodymi warzywami: 
rosół z kury - 2 sztuki (kostka), młoda marchew - 3 sztuki, młoda pietruszka - 1 sztuka, młody por - 1 sztuka, młody groszek – 3 łyżki, zielona fasolka szparagowa – garść, makaron – 1/2 szklanki (suchego), posiekana natka pietruszki, pieprz.

Przygotować gorący wywar z kostek. Oskrobać marchewkę oraz pietruszkę i pokroić je w krążki. Dodać do gotującego się bulionu. Oczyścić pora, pokroić wzdłuż na cienkie paski i również wrzucić do bulionu. Opłukać pozostałe warzywa, po czym dorzucić je do zupy. Gotować je przez kilkanaście minut - do momentu, gdy staną się miękkie. Na koniec doprawić zupę pieprzem i podawać z makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z jabłka, rzeżuchy i pora:
1 mały por, 2 garście rzeżuchy, 1 jabłko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, ˝ łyżeczki cukru. Pora pokroić w krążki. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Dodać ściętą rzeżuchę. Jogurt wymieszać z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać.

Jajo faszerowane czerwoną pastą: 
Z 1/2 jaja ugotowanego na twardo wyjąć żółtko. Żółtko wymieszać na gładką masę z 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki tartego chrzanu, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Pastą nadziać jajko, podawać na sałacie ozdobione rzeżuchą.

Sałatka warzywna [1 porcja]
po pół ugotowanych warzyw: marchewki, pietruszki, dużego ziemniaka, małe jabłko, ogórek kiszony, pół cebulki, łyżeczka majonezu light, 2 łyżki kukurydzy konserwowej/ groszku, sól, pieprz. Warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać, doprawić.

Bitka wołowa [1 porcja]
Plaster chudego mięsa wołowego bez kości 120g, pół marchewki, pół pietruszki, pół cebuli, płaska łyżka mąki, suszony grzybek, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie. Plaster mięsa zbić tłuczkiem do mięsa, posolić, popieprzyć, doprawić papryką, pozostawić na chwilę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w mące i zarumienić na patelni posmarowanej oliwą. Warzywa wrzucić na patelnię, podlać niewielką ilością wody, dodać paprykę, grzybka, przyprawy do smaku (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Dusić powoli aż składniki będą miękkie.

Ciasteczka owsiane o nutce smakowej jabłka (ok. 100 sztuk)
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych,1 szklanka otrębów pszennych,1 szklanka rodzynek, 1 szklanka mąki, 1 jajko,1 szklanka soku jabłkowego(może być woda), 1/4 szklanki oleju,1łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon.

Wymieszać płatki, mąkę, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko zmiksować z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temp. 200*C ok. 10min.

5 sztuk ok. 100 kcal
5 sztuk ciastek Jeżyki ok. 360 kcal

Sernik zebra
800g twarogu o obniżonej zawartości tłuszczu (np. 4%)-może też być twaróg chudy
1 laska wanilii (kilka kropel olejku waniliowego), 
6 jajek, 
5 łyżek ksylitolu, 
łyżeczka zmielonych orzechów do posypania formy, 
tłuszcz do posmarowania 
formy, 
3 łyżeczki kakao. 

Serek przełożyć do miski, dodać żółtka i ksylitol i zmiksować. Formę posmarować tłuszczem i posypać mielonymi orzechami. Masę serową podzielić na pół i do jednej dosypać kakao. Rozgrzać piekarnik. Ubić białka na sztywną pianę. Połowę dodać do masy białej a połowę do masy ciemnej. Wymieszać osobno obie masy. Chochelką nakładać łyżkę ciemnej masy na środek formy, potem białą łyżkę na środek formy, potem ciemną, białą, ciemną, białą. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C.

Ciasto marchewkowe
4 jajka
1 szklanka cukru
Cukier waniliowy
Po 2 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu
2 szklanki mąki razowej
Szklanka tartej marchewki
Pół szklanki oleju
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach . Mąkę ucieramy z olejem,dodajemy jajka. Miksujemy do białości. Dodajemy następnie marchewkę, sodę, cukry, cynamon i mieszamy dokładnie. Można dodać posiekane orzechy. Piec około 1 godziny w 180 st. C.