Weronika Karbowska - doradca żywieniowy.
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, w trakcie studiów zdobywała wiedzę także na Universidad de Cordoba w Hiszpanii.
Dzięki współpracy z poradnią dietetyczną oraz psychodietetyczną pogłębiła wiedzę z zakresu poradnictwa żywieniowego, dietetyki klinicznej a także nauczyła się jak istotne znaczenie ma zrozumienie potrzeb pacjenta oraz wnikliwa rozmowa w trakcie konsultacji. W Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu poszerzyła wiedzę w dziedzinie diet szpitalnych, zasad żywienia zbiorowego oraz pracy z trudnym pacjentem. Dzięki uczestnictwie w zagranicznej wymianie studenckiej a także wielu podróżom nieustannie poznaje nowe, ciekawe smaki, produkty i potrawy, które wykorzystuje podczas tworzenia swoich jadłospisów, bo jak ciągle powtarza – dieta nie musi być nudna.
Tematem najbardziej dla niej interesującym jest wpływ mikroflory jelitowej na funkcjonowanie organizmu człowieka a także częstotliwością występowania chorób o podłożu autoimmunologicznym. Uważa, że dieta dobrze dostosowana do tryby życia i upodobań żywieniowych może zdziałać cuda.