DIETETYK WROCŁAW ONLINE
PORADNIA DIETETYCZNA NUTRI-MED
WODOROWE TESTY ODDECHOWE|SIBO 

Dietetycy z wrocławskich gabinetów dietetycznych Nutri-Med to wyłącznie dietetycy z wyższym wykształceniem kierunkowym z zakresu dietetyki i psychodietetyki, z wieloletnim doświadczeniem, z pasją               i empatią, co gwarantuje najwyższy poziom usług.

Naszym największym sukcesem jest zadowolenie klientów, z którymi mamy przyjemności pracować od ponad 10 lat. Pomagamy pacjentom uzyskać założony cel układając indywidualne diety w: odchudzaniu, stabilizacji wagi, Hashimoto, insulinooporności. Pomagamy w zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawie zdrowia, samopoczucia i wyników badań.
Wykonujemy precyzyjnie Wodorowe Testy Oddechowe w kierunku SIBO oraz nietolerancji laktozy lub fruktozy.
Zapraszamy do naszych gabinetów dietetycznych we Wrocławiu oraz na konsultacje z dietetykiem online.


Najważniejsze zalecenia żywieniowe, które pomogą przeżyć Święta Wielkiej Nocy w dobrym samopoczuciu i bez wzrostu wagi, wymienia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu:

  • Jedz powoli małe porcje;
  • Pij dużo wody, unikaj soków i słodkich napojów. Jedna szklanka soku może dostarczyć 5 łyżeczek cukru;
  • Jedz „zielone”- rzeżucha, jak i rukola czy roszponka obniżają poziom cukru we krwi oraz pobudzają wydzielanie soków trawiennych;
  • Nie używaj majonezu czy śmietany, a jogurtu naturalnego  lub majonezu light- zaoszczędzisz na tym mnóstwo kalorii;
  • Używaj wielu przypraw– rozmarynu, imbiru, kminku, jałowca i gorczycy, które nadadzą Twoim kulinariom wyjątkowy aromat, a dodatkowo ułatwią i przyspieszą procesy trawienne;
  • Stawiaj na chude mięsa – kurczaka, indyka, schab, polędwicę, a dodatkowo przygotowuj je bez dodatku tłuszczu- piecz, gotuj, grilluj;
  • Między posiłkami oraz w ich trakcie jedz świeże warzywa- dostarczają witamin, minerałów i cennego błonnika, szybciej poczujesz sytość i zjesz mniej bardziej kalorycznych dań;
  • Zamiast sałatek na bazie ryżu lub makaronu przygotuj sałatki z świeżych wiosennych warzyw z oliwą i octem balsamicznym;
  • Wybieraj chude wędliny. Zastąp tłustą wieprzową szynkę, baleron lub boczek - chudą polędwicą, pieczonym schabem lub polędwicę drobiową;
  • Nie gotuj żurku na wywarze z białej kiełbaski. Ugotuj osobno żur i kiełbaskę – pozbędziesz się części tłuszczu znajdującego się w białej kiełbasie;
  • Zamiast babki, mazurka lub makowca możesz przygotować mniej kaloryczny biszkopt z galaretką, owoce z jogurtem i orzechami, mus owocowy lub sernik;
  • Po świątecznym posiłku wybierz się z rodziną na spacer lub rower, by spalić kalorie i odejść od stołu;

Dla tych co nie wyobrażają sobie Świąt bez tradycyjnej babki dietetyk przygotował przepis na nieco odtłuszczoną wersję:

Przepis na Wielkanocną babkę w wersji light / fit (2 małe kawałki ciasta 100g, to ok. 370 kcal)

Składniki: 350g mąki pszennej, 3 jaja, szczypta soli, 60g cukru, 60 ml oleju rzepakowego, 60 ml śmietany 12% tł, 200 ml mleka, 10g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 15g otrębów orkiszowych. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, olej, aromat, śmietanę oraz proszek do pieczenia, a następnie 3/4 porcji mleka (150 ml). Całość miksować na wysokich obrotach, dodając następnie po jednym jajku wciąż miksując.Po otrzymaniu jednolitej masy, połowę przelewamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy otręby, kakao i resztę mleka - miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Gdy obie masy będą gotowe nalewamy na zmianę jasną i ciemną małymi porcjami do keksówki, którą wcześniej delikatnie natłuszczamy olejem (przy użyciu pędzelka, by warstwa była naprawdę cienka). Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut - do tzw "suchego patyczka".

A z kolei dla tych, co szukają nowych smaków, przedstawiamy alternatywną sałatkę jarzynową:

Sałatka wielkanocna inaczej [2 porcje]: 65g zielonej soczewicy, pół awokado, 3 rzodkiewki, pół jabłka, pół papryki, ogórek kiszony, 2 jajka, łyżka posiekanej cebulki/szczypiorku, sos jogurtowy: 100g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka chia. Soczewicę opłukać, ugotować i odcedzić. Pokroić warzywa i jabłko. Jajka ugotować na twardo i również pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Wszystkie składniki na sos połączyć w osobnym kubeczku, zalać przygotowaną sałatkę i ponownie wymieszać, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. (1 porcja: 326 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 36g węglowodanów, 7g błonnika)

 

Wesołych Świąt życzy Zespół Nutri-Med we Wrocławiu

 

                                   Oferta Poradni Dietetycznej NUTRI-MED we Wrocławiu i dietetyka online
Dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetyczne Nutri-Med prowadzi konsultacje online oraz porady i konsultacje dietetyczne w gabinetach dietetycznych we Wrocławiu w zakresie zdrowej diety i odchudzania. Przeprowadzamy testy SIBO, Wodorowe Testy Oddechowe badające nietolerancje np. laktozy lub fruktozy, badania składu mikrobiomu jelit Gut Flora oraz nietolerancji pokarmowej Food Detective. Zapraszamy!

                                                                                                                        Skorzystaj z naszych usług i oferty!

PROGRAMY ŻYWIENIOWE REGULUJĄCE MASĘ CIAŁA
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA DZIECI
PROGRAMY ŻYWIENIOWE DLA KOBIET W CIĄŻY I PO CIĄŻY
DIETA W CHOROBACH TARCZYCY I HASHIMOTO
DIETA ZWIĘKSZAJĄCA PŁODNOŚĆ
DIETA W INSULINOOPORNOŚCI
WARSZTATY I WYKŁADY ŻYWIENIOWE
WODOROWE TESTY ODDECHOWE
TESTY FOOD DETECTIVE
TESTY GUTFLORA
ZABIEGI NUTRI-MED ESTETICA
NUTRI-MED Edukacja

DLACZEGO MY?

14350

Pacjentów

11

Lat na rynku

4445

Programów żywieniowych

140

Warsztatów i wykładów

984

Wykonanych testów

55

Szkoleń

Poznaj naszych Specjalistów

Magdalena Maławska
Doradca żywieniowy
Aleksandra Miłkowska
dietetyk
Monika Bronkowska
doradca żywieniowy,
Katarzyna Bracka (Łacina)
Doradca żywieniowy
Tomasz Węcławowicz
Trener personalny
AGNIESZKA FOK
Psychoterapeuta
Dominik Kopacki
FIZJOTERPEUTA
Slider
METAMORFOZY NASZYCH KLIENTÓW
SUKCESY KLIENTÓW
ZDROWY PREZENT

Partnerzy Nutri-Med

Slider