Naturalna mikstura na odporność - antygrypina. Co to takiego?
Coraz chętniej sięgamy po niekonwencjonalne i naturalne sposoby leczenia infekcji oraz wzmacniania odporności.
Antygrypina, to pomysł właśnie na taką naturalną miksturę na odporność i walkę z infekcjami - podkreśla dietetyk.
Jak przyrządzić naturalny antybiotyk?
Naturalny antybiotyk powstaje z połączenia cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy.
W jaki sposób przyrządzić naturalny antybiotyk i wzmocnić odporność?
Każdy ze składników ma cenne właściwości, a w połączeniu to prawdziwa bomba! Wyjaśnia dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
Co kryją poszczególne składniki „antygrypiny” :
Cytrusy – są cenione głównie przez spore wartości witaminy C, która jest potężnym przeciwutleniaczem. I
le witaminy C mają popularne cytrusy?
Pomelo – 61 mg/100g
Cytryna – 53 mg/100g
Pomarańcza – 50 mg/100g
Grejpfrut czerwony – 38 mg/100g
Grejpfrut biały – 34 mg/100g
Limonka – 29 mg/100g
Mandarynka – 27 mg/100g
Dietetyczka z Centrum Dietetycznego we Wrocławiu przypomina, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osoby dorosłej to 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.
Ile trzeba zjeść danego cytrusa, aby spełnić zalecenia?
Wystarczy zjeść w przybliżeniu około ¼ pomelo, 2 cytryny, 2/3 pomarańczy, ½ czerwonego dużego grejpfruta, 3 limonki, 4-5 mandarynek.
Cytrusy są też dobrym źródłem folianów, co jest potrzebne zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Dostarczają także wielu składników mineralnych, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego oraz flawonoidów.
Jakie jeszcze cenne składniki znajdziemy w pożywieniu?
Czosnek – wystarczy zjeść 1-2 ząbki czosnku dziennie by osiągnąć efekt prozdrowotny.
W jaki sposób?
Czosnek obniża ciśnienia krwi, zmniejsza stężenie złego cholesterolu, zwalcza infekcje bakteryjne, kryje w sobie wiele witamin i minerałów, w tym również tych rzadkich (kobalt, chrom, nikiel), a przede wszystkim zawiera allicynę – naturalny antybiotyk.
Miód – Dlaczego warto spożywać miód codziennie?
Ma on działanie przeciwkaszlowe, antybakteryjne, neutralizuje substancje toksyczne, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Ile trzeba go zjeść i w jaki sposób najskuteczniej chroni przed chorobami?
Wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę miodu w szklance letniej (nie gorącej) wodzie. Dietetyczka Wrocław jednak zwraca uwagę, że miód często wywołuje reakcje alergiczne i trzeba na niego uważać.
Imbir – jest ceniony zwłaszcza w Azji i Bliskim Wschodzie, gdzie jest uprawiany od tysięcy lat i wykorzystywany na różne sposoby, m.in. jako środek leczniczy, składnik kosmetyków i perfum, surowiec do produkcji piwa, a także jako roślina ozdobna.
W Polsce dopiero zyskuje na popularności.
Dlaczego jest uznawany za cudowną roślinę?
Leczy infekcje wirusowe i bakteryjne, jest bogaty w substancje przeciwzapalne, ułatwia trawienie (pobudza wydzielanie śliny, żółci oraz soku żółciowego, leczy wzdęcia poprzez działanie rozkurczowe), łagodzi mdłości (jest często składnikiem leków na chorobę lokomocyjną), poprawia apetyt, zapobiega zakrzepicy, polecany dla osób z wysokim cholesterolem, łagodzi skutki PMS, leczy migreny, działa moczopędnie, dzięki czemu łagodzi obrzęki, dba o jamę ustną poprzez działanie odkażające i odświeżające oddech, poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu poprawia koncentrację, poprawia krążenie krwi jest rozgrzewający i uznawany w krajach azjatyckich za afrodyzjak.
Dietetyczka z Poradni Nutri-Med Wrocław również przypomina, że imbir mimo licznych właściwości zdrowotnych jest bardzo ostrą przyprawą i jest niewskazany dla osób z chorobami układu pokarmowego. Imbir nadaje się w kuchni zarówno do dań na słodko, ale także do dań wytrawnych, tłustych mięs i owoców morza. Zwykle używa się imbiru sproszkowanego lub świeżego w formie zmielonej lub pokrojonej na plastry.
Kurkuma – znana od dawna zarówno w kuchni jak i medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma zawdzięcza swoją intensywną barwę od kurkuminy. Jako barwnik była stosowana długo przed naszą erą. Obecnie wiemy, że kurkumina to przede wszystkim bardzo silny antyoksydant. Jej właściwości lecznicze są bardzo szerokie, podobnie jak imbiru.
Dlaczego warto używać kurkumy w kuchni?
Kurkuma wspomaga pracę mózgu (są badania w kierunku leczenia Alzheimera i udaru mózgu z jej użyciem – zawiera tumaron), dzięki obecności związków antyoksydacyjnych ma działania przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, pobudza wydzielanie soków trawiennych, pozytywnie wpływa na wątrobę i trzustkę, wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Kurkumę można przyjmować w postaci suplementów.
Uwaga: w formie sproszkowanej przyprawy jest słabo przyswajalna!
W jaki sposób zwiększyć jej przyswajalność?
Wystarczy dodać czarny pieprz, a zawarta w nim piperyna zwiększa znacząco przyswajalność kurkumy.
W jaki sposób skomponować odpornościowe shoty (antygrypinę?)
Bazą jest sok z dowolnego cytrusa, dodatek miodu (w zależności jak słodkie napoje lubimy), a resztę składników (czosnek, imbir, kurkuma, czy można dodawać jeszcze pieprz cayenne, goździki, cynamon, oliwę z oliwek lub inne oleje, np. lniany czy z czarnuszki) i proporcje można dobierać samemu wedle uznania. Dietetyczka wrocławskiej poradni podaje przykład, który można modyfikować pod własne preferencje. Ile należy wypijać takiej mikstury? Dla wzmocnienia odporności wystarczy wypijać pół szklanki dziennie, a w czasie infekcji 3-4 razy dziennie kieliszek – co ma na celu stały i systematyczny dowóz antyoksydantów i witamin w ciągu całego dnia, tłumaczy dietetyczka Wrocław.
Antygrypina „shot” na odporność
2 grejpfruty (lub inne cytrusy)
1-2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka lub niewielki kawałek imbiru
Szczypta pieprzu cayenne
Grejpfruty i czosnek obrać, całość zmiksować. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.
„Przeciwzapalny shot z kurkumy profesora Stiga (*)
1/2 szklanki wody (lub dowolnego soku)
1 kopiata łyżka kurkumy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta cayenne lub czarnego pieprzu
szczypta goździku
1 łyżka cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Wymieszaj- i do dna! Na zdrowie!”
(*) przepis z popularnej i cenionej w ostatnich latach książki na temat odżywiania dla zdrowych jelit „Food Pharmacy” Aurell Lina Nertby, Clase Mia