Wiele osób boi się, że przez Święta przytyje.
Podczas Świąt Wielkanocnych można utrzymać wagę. Jak to zrobić? Podpowie dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med.
Najważniejsze zalecenia żywieniowe, które pomogą przeżyć Święta Wielkiej Nocy w dobrym samopoczuciu i bez wzrostu wagi, wymienia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu:
- Jedz powoli małe porcje;
- Pij dużo wody, unikaj soków i słodkich napojów. Jedna szklanka soku może dostarczyć 5 łyżeczek cukru;
- Jedz „zielone”- rzeżucha, jak i rukola czy roszponka obniżają poziom cukru we krwi oraz pobudzają wydzielanie soków trawiennych;
- Nie używaj majonezu czy śmietany, a jogurtu naturalnego lub majonezu light- zaoszczędzisz na tym mnóstwo kalorii;
- Używaj wielu przypraw– rozmarynu, imbiru, kminku, jałowca i gorczycy, które nadadzą Twoim kulinariom wyjątkowy aromat, a dodatkowo ułatwią i przyspieszą procesy trawienne;
- Stawiaj na chude mięsa – kurczaka, indyka, schab, polędwicę, a dodatkowo przygotowuj je bez dodatku tłuszczu- piecz, gotuj, grilluj;
- Między posiłkami oraz w ich trakcie jedz świeże warzywa- dostarczają witamin, minerałów i cennego błonnika, szybciej poczujesz sytość i zjesz mniej bardziej kalorycznych dań;
- Zamiast sałatek na bazie ryżu lub makaronu przygotuj sałatki z świeżych wiosennych warzyw z oliwą i octem balsamicznym;
- Wybieraj chude wędliny. Zastąp tłustą wieprzową szynkę, baleron lub boczek - chudą polędwicą, pieczonym schabem lub polędwicę drobiową;
- Nie gotuj żurku na wywarze z białej kiełbaski. Ugotuj osobno żur i kiełbaskę – pozbędziesz się części tłuszczu znajdującego się w białej kiełbasie;
- Zamiast babki, mazurka lub makowca możesz przygotować mniej kaloryczny biszkopt z galaretką, owoce z jogurtem i orzechami, mus owocowy lub sernik;
- Po świątecznym posiłku wybierz się z rodziną na spacer lub rower, by spalić kalorie i odejść od stołu;
Dla tych co nie wyobrażają sobie Świąt bez tradycyjnej babki dietetyk przygotował przepis na nieco odtłuszczoną wersję:
Przepis na Wielkanocną babkę w wersji light / fit (2 małe kawałki ciasta 100g, to ok. 370 kcal)
Składniki: 350g mąki pszennej, 3 jaja, szczypta soli, 60g cukru, 60 ml oleju rzepakowego, 60 ml śmietany 12% tł, 200 ml mleka, 10g kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 15g otrębów orkiszowych. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, olej, aromat, śmietanę oraz proszek do pieczenia, a następnie 3/4 porcji mleka (150 ml). Całość miksować na wysokich obrotach, dodając następnie po jednym jajku wciąż miksując.Po otrzymaniu jednolitej masy, połowę przelewamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy otręby, kakao i resztę mleka - miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Gdy obie masy będą gotowe nalewamy na zmianę jasną i ciemną małymi porcjami do keksówki, którą wcześniej delikatnie natłuszczamy olejem (przy użyciu pędzelka, by warstwa była naprawdę cienka). Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut - do tzw "suchego patyczka".
A z kolei dla tych, co szukają nowych smaków, przedstawiamy alternatywną sałatkę jarzynową:
Sałatka wielkanocna inaczej [2 porcje]: 65g zielonej soczewicy, pół awokado, 3 rzodkiewki, pół jabłka, pół papryki, ogórek kiszony, 2 jajka, łyżka posiekanej cebulki/szczypiorku, sos jogurtowy: 100g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka chia. Soczewicę opłukać, ugotować i odcedzić. Pokroić warzywa i jabłko. Jajka ugotować na twardo i również pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Wszystkie składniki na sos połączyć w osobnym kubeczku, zalać przygotowaną sałatkę i ponownie wymieszać, przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. (1 porcja: 326 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 36g węglowodanów, 7g błonnika)
Wesołych Świąt życzy Zespół Nutri-Med we Wrocławiu