BLOG
- Kategoria: BLOG
Co oznacza termin Hashimoto? Wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane inaczej Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym. Wskazuje się ją za najczęstszą przyczynę występowania niedoczynności tarczycy.
Kto najczęściej choruje na Hashimoto?
- Kategoria: BLOG
Zapewne każdy z Nas wypowiedział z początkiem stycznia popularny zwrot „Nowy Rok- Nowy początek-Nowe postanowienia!”.
Z natury lubimy zmieniać swoje przyzwyczajenia na początku danego okresu – początek miesiąca, początek tygodnia, czy właśnie początek roku. Należy pamiętać, że każde postanowienie wymaga innego przygotowania. Jednak łączy je Nasza wewnętrzna motywacja. To coś, co Nas napędza do zmiany w swoim życiu i determinuje.
Zatem jakie są najczęstsze błędy w niedotrzymywaniu postanowień? Jak zaplanować realizację swoich celów by zakończyły się pomyślnie? Na to pytanie odpowiada doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.
- Kategoria: BLOG
Pierniki kojarzą się z miękkimi, polukrowanymi ciastkami w świątecznych wzorach i kolorach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te sztandarowe łakocie każdego wigilijnego stołu, to również bogactwo przypraw o właściwościach prozdrowotnych.
Jak powstał piernik i co jest w nim wyjątkowego?
Opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
Piernik - nazwa wywodząca się pierwotnie od słowa „pierny”, co w języku staropolskim oznaczało pieprzny.
- Kategoria: BLOG
Co to jest SIBO?
- Kategoria: BLOG
Powitaliśmy sezon jesienno-zimowy. Okres kojarzy nam się wieczorami zazwyczaj spędzonymi w domu pod kocem z dobrą książką. Coraz niższe temperatury i nie zawsze sprzyjająca pogoda zachęca do filiżanki ciepłego kakao.
Jak przygotować niskokaloryczne kakao i pić bez wyrzutów sumienia? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Co raz bardziej popularnym zamiennikiem kakao staje się karob – egzotyczny produkt posiadający wiele wartości odżywczych – informuje dietetyczka.
- Kategoria: BLOG
Kiszenie to proces znany w Polsce od lat. Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.
A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.
Co to jest „kiszenie” ?