BLOG

Co oznacza termin Hashimoto? Wyjaśnia dietetyk z poradni dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy zwane inaczej Hashimoto to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym.  Wskazuje się ją za najczęstszą przyczynę występowania niedoczynności tarczycy.

Kto najczęściej choruje na Hashimoto?

Zapewne każdy z Nas wypowiedział z początkiem stycznia popularny zwrot „Nowy Rok- Nowy początek-Nowe postanowienia!”.

Z natury lubimy zmieniać swoje przyzwyczajenia na początku danego okresu – początek miesiąca, początek tygodnia, czy właśnie początek roku. Należy pamiętać, że każde postanowienie wymaga innego przygotowania. Jednak łączy je Nasza wewnętrzna motywacja. To coś, co Nas napędza do zmiany w swoim życiu i determinuje.

Zatem jakie są najczęstsze błędy w niedotrzymywaniu postanowień? Jak zaplanować realizację swoich celów by zakończyły się pomyślnie? Na to pytanie odpowiada doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med We Wrocławiu.

Pierniki kojarzą się z miękkimi, polukrowanymi ciastkami w świątecznych wzorach i kolorach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te sztandarowe łakocie każdego wigilijnego stołu, to również bogactwo przypraw o właściwościach prozdrowotnych.

Jak powstał piernik i co jest w nim wyjątkowego?

Opowiada dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Piernik - nazwa wywodząca się pierwotnie od słowa „pierny”, co w języku staropolskim oznaczało pieprzny.

Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, znane powszechnie jako SIBO, to problem z którym duża liczba pacjentów zgłasza się do lekarzy specjalistów. Jednak zanim zostanie wdrożone odpowiednie leczenie oraz zmiana nawyków żywieniowych konieczna jest dokładna diagnostyka - informuje doradca żywieniowy z Centrum Dietetycznego Nutri-Med we Wrocławiu.

Co to jest SIBO?

Powitaliśmy sezon jesienno-zimowy. Okres kojarzy nam się wieczorami zazwyczaj spędzonymi w domu pod kocem z dobrą książką. Coraz niższe temperatury i nie zawsze sprzyjająca pogoda zachęca do filiżanki ciepłego kakao.

Jak przygotować niskokaloryczne kakao i pić bez wyrzutów sumienia? Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.

Co raz bardziej popularnym zamiennikiem kakao staje się karob – egzotyczny produkt posiadający wiele wartości odżywczych – informuje dietetyczka.

Kiszenie to proces znany w Polsce od lat.  Zazwyczaj kisimy ogórki i kapustę, coraz częściej także buraki –wymienia dietetyk z Centrum Dietetycznego Nutri-Med  we Wrocławiu.

A czy wiesz, że kiszeniu można poddać także: pomidory, kalafior, marchewkę, czosnek, cebulę, rzodkiew, a nawet truskawki, jabłka, gruszki i śliwki? W Indonezji najczęściej kisi się soję i jada jako tempeh, w Korei zazwyczaj spróbujemy kimchi czyli kiszone marchew, kapusta i chili. W Maroko najczęściej spotkamy kiszone cytryny, a kiszone nasiona łupinu degustujemy w Portugalii.

Co to jest „kiszenie” ?