BLOG
- Kategoria: BLOG
Mastiha Chios - mastyks
Szerokie prozdrowotne właściwości żywicy Mastiha znane są od setek lat mieszkańcom basenu Morza Śródziemnego, wyjaśnia dietetyk z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu. W starożytności używało się go jako guma do żucia do leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Obecnie Mastiha jest uznana za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości na liście UNSECO.
Co to jest Mastiha i jakie ma zastosowanie?
- Kategoria: BLOG
Wiele osób boi się, że przez Święta przytyje.
Podczas Świąt Wielkanocnych można utrzymać wagę. Jak to zrobić? Podpowie dietetyk z wrocławskiej poradni Nutri-Med.
- Kategoria: BLOG
Większość z nas ze zniecierpliwieniem wyczekuje wiosny.
Razem z rozkwitem przyrody budzą się w nas chęci do przeróżnych zmian, czy przedsięwzięć. Niestety często dopada nas tzw. przesilenie wiosenne, czyli czujemy się zmęczeni, senni, czy też bardziej drażliwi. Jaka jest przyczyna takiego stanu?
- Kategoria: BLOG
Z czym kojarzy nam się rzeżucha?
Zazwyczaj ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy.
Co kryje w sobie rzeżucha podpowie dietetyk z wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.
Roślina, która kojarzy się głównie z ozdobą wielkanocnego stołu, kryje w sobie wiele cennych zalet.
- Kategoria: BLOG
Obecnie coraz chętnie korzystamy z medycyny niekonwencjonalnej i stosujemy różnego rodzaju zioła i suplementy diety, zauważają dietetycy z Poradni Dietetycznej Nutri-Med we Wrocławiu.
Czy w przypadku insulinooporności również są preparaty godne uwagi? Na pewno warto bliżej przyjrzeć zyskującej na popularności berberynie, która jest naturalnym, roślinnym preparatem, zachęca dietetyk z wrocławskiej poradni.
Co to jest berberyna i jakie ma działanie?
- Kategoria: BLOG
Zwolennicy makaronów ucieszą się z informacji, że jest dostępny makaron, który ma bardzo niską wartość energetyczną, bliską 0 kcal i można go jeść do woli.
O jakim makaronie mowa? Makaron z mąki konjak, znasz?
Makaron konjak w krótkim czasie zdobył dużą popularność na świecie, ponieważ dostarcza znikomej ilości kcal, jest prawie pozbawiony białek, tłuszczów i węglowodanów, a składa się tylko z błonnika, tłumaczy dietetyczka z Wrocławskiej Poradni Dietetycznej Nutri-Med.
Co to jest konjak i jakie ma zastosowanie?