BLOG
- Kategoria: BLOG
Indeks insulinowy i indeks glikemiczny
Zasady indeksu glikemicznego i insulinowego powinny zastosować w planowaniu jadłospisów zarówno osoby z cukrzycą typu I i cukrzycą typu II, ale także z insulinoopornością i chcące odżywiać się dietetycznie.
Co to jest indeks insulinowy?
- Kategoria: BLOG
Wartość kaloryczna i odżywcza:
Kcal 197, węglowodany 29g, tłuszcze 5,8g, białko 3,1g.
Pamiętaj, zawsze miód można zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Można też użyć syropu klonowego lub przygotować wersję bez cukru - przecież jabłko też jest słodkie!

- Kategoria: BLOG
Nasiona chia, czyli inaczej szałwii hiszpańskiej pochodzą głównie z Meksyku i Gwatemali, ale od jakiegoś czasu znane są również w Polsce.
Zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli do nieprzetworzonych produktów, które wyjątkowo korzystnie działają na zdrowie. Dlaczego?
- Kategoria: BLOG
Jesienią i zimą na naszych stołach króluje BURAK.
To warzywo korzeniowe jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Można je jeść surowe, gotowane, pieczone, w sałatkach, zupach lub jako przystawka. Jedliście kiedyś kanapkę z plasterkami buraka? PYCHA!
Jaką wartość odżywczą ma burak? Podpowiada dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
- Kategoria: BLOG
Tegoroczny Kongres Żywieniowy (17.10.2020) przedstawił „Talerz zdrowia”, który jest dużo prostszą wizualizacją zaleceń żywieniowych w porównaniu do piramidy żywieniowej.
Talerz zdrowia składa się z 3 części, na które należy zwrócić uwagę. Dietetyk z Poradni Dietetycznej Wrocław omawia najważniejsze założenia:
- Kategoria: BLOG
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy.
Osteoporoza to choroba uszkadzająca kości. Zmniejszona masa kostna lub nieprawidłowa struktura kości powoduje szybkie złamania i problem ze zrośnięciem kości. Według WHO osteoporoza to drugi najważniejszy problem medyczny świata.
Wspólnie z magnezem i witaminą D za stan naszych kości oraz układu nerwowego i mięśniowego odpowiada wapń.
Im więcej go przyswoimy do 25 roku życia, tym mocniejszymi kośćmi będziemy się cieszyć w starszym wieku. Zdecydowanie rzadziej będziemy także widzieć naszego dentystę. Wapń neutralizuje bowiem kwasy powstające przy rozkładzie cukru w jamie ustnej.