BLOG
- Kategoria: BLOG
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy.
Osteoporoza to choroba uszkadzająca kości. Zmniejszona masa kostna lub nieprawidłowa struktura kości powoduje szybkie złamania i problem ze zrośnięciem kości. Według WHO osteoporoza to drugi najważniejszy problem medyczny świata.
Wspólnie z magnezem i witaminą D za stan naszych kości oraz układu nerwowego i mięśniowego odpowiada wapń.
Im więcej go przyswoimy do 25 roku życia, tym mocniejszymi kośćmi będziemy się cieszyć w starszym wieku. Zdecydowanie rzadziej będziemy także widzieć naszego dentystę. Wapń neutralizuje bowiem kwasy powstające przy rozkładzie cukru w jamie ustnej.
- Kategoria: BLOG
Naturalna mikstura na odporność - antygrypina. Co to takiego?
Coraz chętniej sięgamy po niekonwencjonalne i naturalne sposoby leczenia infekcji oraz wzmacniania odporności.
Antygrypina, to pomysł właśnie na taką naturalną miksturę na odporność i walkę z infekcjami - podkreśla dietetyk.
Jak przyrządzić naturalny antybiotyk?
- Kategoria: BLOG
Jesienią zaczyna się sezon na orzechy włoskie.
Zapytaliśmy dietetyka z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu czy warto jeść orzechy?
- Kategoria: BLOG
Deszczowa pogoda sprzyja grzybiarzom i coraz łatwiej dostać świeże i ładne okazy. Jakie wartości odżywcze i co pysznego można przyrządzić z najbardziej popularnych polskich grzybów? Czy grzyby są kaloryczne? Na te pytania odpowie dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetycznej Nutri-Med.
- Kategoria: BLOG
Przeczytajcie!


- Kategoria: BLOG
Jesień to czas rozkwitu sezonu na dynię. Czy wiesz jakie są rodzaje dyni lub jak ją przygotować?
Dietetyczka z wrocławskiej poradni dietetyczne Nutri-Med zaproponuje przepisy i podpowie jak zastosować w kuchni to wspaniałe warzywo.
Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Można z niej przygotować wiele dań zarówno na słodko jak i wytrawnych. Warzywo o wielu „twarzach”.
Dynia to słodkie pomarańczowe warzywo. Jest idealne do smażenia, pieczenia, marynowania i gotowania. Można przygotować pyszną, jesienną zupę dyniową z rozgrzewającymi przyprawami takimi jak imbir, ostra papryka, curry, czy też z dodatkiem pomidorów dla osób lubiących bardziej klasyczne smaki- podpowiada dietetyk z Poradni Dietetyczne Nutri-Med we Wrocławiu.
Jakie są rodzaje dyni?